Get Adobe Flash player

Countryloftet

Ragnhild Taule og Marie Espeset er programledere for Countryloftet som sendes hver fredag fra kl 20.00 til 21.00 med reprise kl 01.00. I denne timen er vi innom både gammel og ny country, bluegrass, honkytonk Western Swing og Nashville sound. Les mer...  Ragnhild Taule og Marie Espeset er programledere for Countryloftet som sendes hver fredag fra kl 20.00 til 21.00 med reprise kl 01.00. I denne timen er vi innom både gammel og ny country, bluegrass, honkytonk Western Swing og Nashville sound.
Historikk I 1920-årene ble Nashville i Tennessee et senter for countrymusikken, ikke minst på grunn av radiosendingene fra konserthallen Grand Ole Opry. Blant de store stilskaperne og pionerene var Jimmie Rodgers og The Carter Family. Urbaniseringen og kommersialiseringen ble forsterket i 1930-årene, bl.a. med flukten fra landsbygda. Elektrisk gitar og steel-gitar kom i bruk, i likhet med bass og etter hvert trommer, og elementer fra jazz og western swing satte sitt preg på musikken. Under den annen verdenskrig ble countrymusikken lansert internasjonalt, og siden er den blitt stadig mer utbredt, i takt med resten av den amerikanske populærkulturen. Like etter krigen var Hank Williams det største navnet, og hans innflytelse er fremdeles sterk. I 1950-årene oppstod rock'n'roll som en syntese av de hvites country og de svartes rhythm'n'blues, og også innen countrymusikken ble uttrykket etter hvert ganske variert. Blant store navn i 1950- og 1960-årene kan nevnes Johnny Cash, JimReeves Hank Snow, Kitty Wells, Brenda Lee, Buck Owens og Chet Atkins. I 1970-årene kom den røffere «outlaw»-stilen som en reaksjon mot den konservative dominansen i Nashville, med artister som Willie Nelson, Waylon Jennings og Kris Kristofferson. Grensene mellom sjangerne i moderne populærmusikk er blitt stadig mer flytende, og begrepet countrymusikk rommer nå så mye at man kan spørre om det fremdeles er meningsfylt. Blant et utall fremtredende utøvere er Dolly Parton, Emmylou Harris, Nanci Griffith, Randy Travis, Dwight Yoakam og Garth Brooks. I Norge ble countrymusikken tidlig populær, og mange norske artister har gjort seg gjeldende, også i utlandet. Nevnes kan Bjøro Håland, Lillian Askeland, Teddy Nelson, Arne Benoni, Ottar «Big Hand» Johansen, Claudia Scott og Cato Sanden.
Send din plate til Radio Askøy! Vi tar imot musikkønsker og hører gjerne fra norske countryartister som prøver å skape seg et navn innen countrymusikk. Send platen din til oss og vi spiller den i Countryloftet. Vår E-postadresse er: Mail fom her Vår postadresse er: Radio Askøy, Kleppevegen 75, 5300 Kleppestø

Radiofrekvens
106,4 mhz
107,1 mhz

Annonse